14 июня, 2014

1701000 грн. в місяць на Вінницьку облраду, чи не забагато ми їм платимо ?)

Прочитав сьогодні в Facebook шокуючу новину - утримання апарату Вінницької обласної ради обходиться в 1,7 мільна гривень на місяць! Про це написав Максим Зотов, відомий у Вінниці блогер журналіст, посилаючись на слова громадського діяча Ігора Марчука.
Ось тут можна ознайомитись з оригіналом статті http://www.zotov-news.com/news/gromadskist-shokuvali-zarobitki-pracivnikiv-vinnickoyi-oblradi

Я як бухгалтер з червоним дипломом (самореклама))  та інженер за освітою вирішив порахувати та дійсно розібратися в данному питанні. Для цього, на мій щирий подив, вистачило всього 10 хвилин. Хочу представити вам результати цього "10 хвилинного розслідування")


Ось так все почалося...




І одразу, активні вінничани-фейбучани) розпочали жваву дискусію - мовляв дофіга заробляють чиновники при тому що роботи "з гулькин нос"


Хтось розділив суму на депутатів обласної ради (132 чол.) вийшло по 12000 кожному. Його справедливо поправили, що мова йде лише про апарат обласної ради і їх чи то 50 чи то 30 чоловік, що відповідно по 35000 чи по 60000 гривень каждаму.


Один дзвінок знайомому, що працює в апараті Вінницької обласної ради (так піднімемо же келих за соціальні звязки)) прояснив ситуацію.


Отже факти, 

ось тут можна подивитися склад апарату облради - їх 38 чоловік
http://www.vinrada.gov.ua/zagalniy_spisok_pracivnikiv.htm

Зарплата:

Найменша заплата  - 1700 грн на руки
Найбільша, у голови звичайно, у кого ж ще) - 14000 грн і теж на руки
А в середньому 4-6 тис.грн. 
Бюджет апарату Вінницької обласної ради на рік складає близько 4 мільйонів гривень

Отже, якщо за розрахунок взяти 5000 грн. як зарплатню пересічного апаратника то один день його роботи коштуватиме нам 227 грн (5000/22 роб.дні)


Рахуємо далі: 227 грн*38 працюючих = 8626 грн

Сума майже в 10 раз менша за озвучену 81000 грн!
Щось математика не сходиться))

А розгадка насправді проста - одноденну зарплатню відраховували не тільки працівники апарату обласної ради, а й працівники обласних комунальних підприємств, яких в нас близько 20 одиниць. Наприклад в облводоканалі працює близько 800 чоловік, в теплоенерго 340 і так далі... Звідси і взялися ці цифри, що збудоражили фейсбук спільноту


Відверто радує громадська активність і небайдужість до фінансів регіону, але шановні колеги, давайте хоч трохи перевіряти чутки та інформацію яка досягає наших вух та очей аби не вводити в оману інших.


Не виключаю, що й сам помиляюся в розрахунках та висновках, тому з розумінням зустріну критику, уточнення та доповнення. Бо як казав хтось з класиків, самодостатні люди мають критично відноситись до всього. Будьте пильні)




4 коммент.:

  1. Підтримую Гену, інформацію слід перевіря перш ніж оприлюнювати. А щоб перевірити видатки обсного бюджету на апарат обласноі Ради, достатньо зайти на сайт обл.Ради, далі у вкладку бюджет 2014. Завантажуете файл 669 (архів). Відкриваете додатк 3, дивитесь код функціональноі класифікаціі видатків 010116. Там зазначена сума на заробітну плату (брудна), віднімаете 37% нарахувань, потім ще відрахування і отримуете річний фонд оплати праці (чистими) апарату.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Зі знанням справи рекомендації... Ваше прізвище часом не Свитко?))
      Але керівник швидче за все не вникає в такі тонкощі як сайти, архіви та проценти

      Удалить
  2. Найперше цю інформацію поширив УкрІнформ від імені журналістки Наталі Журбенко (з посиланням на пресс-центр міської ради).
    Цікаво що буквально кілька днів назад Журбенко поширювала інформацію про переговори ВІНТЕРИ і міської ради щодо 300 тисяч гривень на онлайн трансляцію. Потім керівництво ВІНТЕРИ спростувало ту інформацію.
    Загалом складається враження що якраз таки журналіст Журбенко не надто прискіпливо ставиться до своїї обов'язків і подає інформацію недбало або інтерпритує її на власний розсуд.

    ОтветитьУдалить
  3. можливо й так, журналістам потрібні голосні заголовки та смажені факти) Погуглив, Наталя виявляється номінант місцевого конкурсу "Людина року" в категорії журналіст - очевидно, що вона досить активна в своїй сфері. Напевно так і треба щоб досягти успіху - балансувати на межі правди)

    ОтветитьУдалить