28 ноября, 2013

Чому українці не займаються інвестиціями?

Сьогодні після обіду задався цим питанням, і справді чому? У всьому світі займаються приватними інвестиціями, аналізують їх, обговорюють, пишуть книги тощо, а у нас в країні лише окремі особи чи групи осіб (принаймні серед мого кола спілкування) систематично розвиваються в даному напрямку. Напередоні можливої Асоціації України з Євросоюзом ці питання стали досить актуальними...
І ось за декілька годин, протягом яких це питання крутилося в голові, сформувалися такі відповіді:

ГЛОБАЛЬНА НЕДОВІРА
Українець нікому і нічому не вірить. Але якщо вірить то СЛІПО, не зважаючи на аргументи і факти. Більшість прочитавши цей рядок задоволено мугикне - мовляв "і правильно робить" - що власне і підвердить мою думку про глобальну недовіру) Недовіряй, але провіряй. Здорова недовіра це добре, в інвестуванні все потрібно піддавати сумніву, але і не давати глобальній недовірі себе застопорити.

СТРАХ
Страх втратити те маленьке що маєш. Страх виявитися ошуканим, Страх невдачі, неправильно вибору і ще багаато інших страшенних страхів. Він настільки великий цей страх що деморалізує та паралізує замість того щоб мотивувати приймати рішення і освоювати нові джерела доходу.
І знову у вас може зявитися аргумент "Краще синиця в руках, ніж журавель в небі і так далі. Але правда полягає в тому, що та синиця в руках настільки натискана мульйонами рук українців що сама вже проситься наволю. Напевно кожен, хто починав бізнес, може підвердити факт нападу ну прямо "тваринного" страху, але той хто його подолав той став сильнішим незалежно від успішності свого починання.

ВІДСУТНІСТЬ ЗНАНЬ
Про які знання йдеться? Та різні, починаючи від елементарної фінансової грамотності і того що являє собою інвестування, його писані і неписані закони до вибору обєктів інвестування, методів оцінки їх надійності, ризиковості та доходності.

СТЕРЕОТИПИ
Спекуляція, шарлатанство, гроші портять людей - ці та інші стереотипи ще досить міцно сидять в наших головах. Частину передали нам батьки, звичайно бажаючи нам кращого, частину ми здобули самі, інші навязані суспільством. Однак ці стереотипи заважають нам розвиватися і підвищувати рівень свого життя та реалізовувати свої мрії.

Очевидно існують ще й інші причини того чому українці не займаються інвестиціями, буде цікаво почути та обговорити ваші варіанти

0 коммент.:

Отправить комментарий